-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření45 min
-
Porce8
-
Celkový čas1 hod
K letní sezóně nepochybně patří zpracovávání surovin ze zahrady. Pokud jste už přejedení lečem, tak vyzkoušejte tento skvělý domácí kečup od mé babičky.
Babiččin domácí kečup je naprosto skvělý a tento recept mám od ní napsaný na značně zašlém papíře, který dokazuje, jak dlouho už jej v rodině používáme. Kečup je chuťově velmi lahodný a vydrží vám i do další sezóny. Fantazii se meze nekladou, takže si jej každý může upravit dle vlastní libosti. Já mám rád kečup hustý, proto jej po změknutí zeleniny vařím nepřiklopený, aby směs krásně zhoustla. Tento kečup má tmavší barvu a lahodnou sladkou chuť.
Suroviny na babiččin domácí kečup
- 1 kg rajčat
- 100 g rozinek
- 4 stroužky česneku
- 2 jablka
- 1 lžíce soli
- 3 lžičky mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1 cibule
- 100 g cukru
- 70 ml octa
TIP: Můžete si takto připravit ostrý kečup, když přidáte více chilli nebo kari kečup, když do něj přidáte pár lžic indického curry.
VIDEORECEPT
Postup přípravy babiččina domácího kečupu
- Nejprve si pokrájejte měkká rajčata na čtvrtky a jablka zbavte vnitřků a stopek.
- Do většího hrnce dejte veškeré suroviny a směs začněte zahřívat. Po zhruba 40 minutách vaření, když se zelenina rozvaří a pustí vodu, tak odklopené vařte směs dalších 40 minut do požadovaného zhoustnutí.
- Rozvařenou směs rozmixujte v mixéru nebo použijte tyčový mixér. Tato směs bude včetně slupek a semínek, pokud chcete opravdu jemný kečup, tak směs doporučuji propasírovat přes jemné síto. Zabere to trochu času, ale odměnou bude krásně jemný kečup.
- Pokud jste směs pasírovali, tak ji ještě nechte v hrnci prohřát.
- Vyvařte si sklenice na kečup a poté je plňte ještě horkým kečupem. Ideální bude, když kečup ještě 20 minut zavaříte při 85 stupních v troubě.
- Skladujte v temnu a chladu. Po otevření doporučuji kečup skladovat přímo v lednici.
Jak děláte kečup vy? Podělte se s námi v komentářích o svůj recept.
Z uvedeného množství jsem připravil toto množství kečupu
Chutnal vám babiččin domácí kečup? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Babiččin domácí kečup
Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/e/c/ecce4703-5412-4bd5-9a88-95e41496f1de/bestrecepty.cz/web/wp-content/themes/ranna/inc/modules/rt-related-recipe.php on line 80
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews